Nuogybės kultas

Nuogybės kultas

Ką daryti, jeigu esi niekas, o nori būti pastebėtas? Nusirenk. Beveik nuogai.

Tuo šūkiu vadovaujasi daugybė merginų, mėginančių atkreipti į save fotografų dėmesį kokiame nors vakarėlyje. Nes nuo to ir prasideda jų „kelias į žvaigždes“. Trumpalaikė šlovė? Chachacha. Pradžiai užteks ir tiek. O paskui… Sulaukime to „paskui“. Nes iki jo dar daug kas gali nutikti.

http://www.peru.com

Nuogumo kultas – ne lietuviukų atradimas. Mėgdžiojimas. Tarkim, mega žvaigždės Kim Kardashian. Kaip ji susikrovė milijonus? Ekshibicionizmu. Paprasčiau – nuogumo demonstravimu. Tai ar mes to negalime? Juk nusirengti – lengviau, negu apsirengti. Todėl tinklas (lietuvių pasakose toks rūbas buvo vadinamas „nei nuoga, nei apsirengusi“) tampa madingiausiu drabužiu.

Kalbu ne apie antikinį meną, kuriame buvo žavimasi nuogu kūnu. Kalbu apie šios dienos viešus renginius, kuriuos „papuošia“ nuogalės. Ir dar tos drovesnės, kurios išdrįsta tik itin atvirai apnuoginti krūtinę arba kitą (šiaip jau mandagioje aplinkoje įprastai pridengiamą) kūno dalį.

Puiku, kad turi gražų kūną, bet kur ir kada juo didžiuotis? Regis, šiandienos taisyklė tokia: rodyk jį visur ir visada, jei tai vienintelis tavo papuošalas ar vienintelis įrankis atkreipti dėmesį į save.

Šiandien jau juokinga prisiminti prieš dešimtmetį nugirstą vyro pašnekesį su žmona: “Nebesirenk, prašau, taip iššaukiančiai. Pažiūrėk, kaip atrodo visos kitos moterys. Tik tu viena stypčioji ant tokių beprotiško aukščio kulniukų ir su tokio gilumo iškirpte”.

Ji buvo ukrainietė, atvykusi Lietuvon paskui vyro karjerą. Ir atrodė šiek tiek kitaip, negu vietos moteriškės. Iš tiesų, kartais atrodydavo, kad gatvę ji supainiojo su mados podiumu. Ryški, provokuojanti, drąsi ir šimtu procentų pasitikinti savimi. Visai kitokia, negu pilka, iki pasmakrės užsagstyta lietuviška masė. Tiesiog balta varna. O baltas varnas juodosios užkapoja.

Šią moterį tik pakapojo. Tiesiog diagnozavo ligą: ji – seniausios pasaulyje profesijos atstovė. Na, ir kas, kad trijų vaikų motina.

“Trumpas sijonas ir gili iškirptė juk neduoda teisės manęs taip vadinti, – sielojosi ji. – Aš mėgstu rengtis seksualiais drabužiais, pabrėžti moteriškumą. Mums, slavėms, tai turbūt yra kraujyje nuo gimimo”.

O mums, lietuvėms, kraujyje buvo užkoduota pilkuma ir kuklumas.

Jei moteris apsirengia taip, kaip mes nedrįstame, tučtuojau jai priklijuojame etiketę. Dažniausiai – “Laisvo elgesio moteris”. Rečiau – “Vidinių kompleksų auka”. Taip, prostitutė gali apsirengti provokuojančiai eidama dirbti. Taip, kompleksuota moteris irgi gali užsiimti provokacija, mėgindama užtildyti nepilnavertiškumo riksmus. Juk net didžioji scenos provokatorė Madonna yra prisipažinusi, kad didžiausias jos trūkumas – nepasitikėjimas savimi!

http://www.anothermag.com

Žaidimą “Provokacija” meistriškai gali žaisti tik drąsi, pasitikinti savimi, turinti puikų skonį, užuodžianti madą moteris. Tik tokios moters provokacija žėri, stulbina, žavi. Tam pritartų ir vienas garsiausių šiandienos modeliuotojų Jeanas Paulis Gaultier’as, kuris yra pasakęs: “Mano drabužiai – nesibaigianti provokacija. Madoje, jei netampi provokatoriumi, imi senti”.

Prisimenu madingiausią savo klasiokę. Žinia, su mokykline uniforma mados nepažaisi. Bet lieka plaukai, kojos, rankos, krepšys… Ji pirmoji mokykloje išdrįso susirišti kasytę ant vieno šono. Ji pirmoji mokykloje pasirodė mūvėdama dryžuotas puskojines. Ji pirmoji nusimezgė niekur nematyto modelio kepuraitę. Ir kaskart mokykla sustingdavo šoko būsenoje, o atsipeikėjusi ją kapojo pašaipiais žvilgsniais ir užgauliomis replikomis. Tol, kol akiplėšiškos naujienos kopijos atsirasdavo daugelio panelių garderobe. O tada visos vėl laukdavo naujos provokacijos. Jai nebuvo lengva. Ji galėjo bet kada tapti tokia, kaip visos. Bet ji laikėsi savo. Paprasčiausiai provokacija buvo jos kraujyje.

Dievulėliau, kokios mes buvome juokingos provokatorės, žvelgiant šios dienos nuogų provokatorių akimis…

Keičiasi laikai, keičiasi mados. Ir seksualumo samprata visais laikais keitėsi. Jam pabrėžti buvo sukurti korsetai, liemenėlės. O dabar “ant bangos” lipa nuogumas. Tiksliau – vulgarumas. Nes jis prasilenkia su seksualumu. Seksualumą reikia mokėti subtiliai pridengti ir sumaniai atidengti. Nuogumas nesužavi – nebent šokiruoja. Turbūt pasiklydome tarp antikos ir XXI amžiaus.

%d bloggers like this: